Pages

Sunday, February 16, 2014

မွ႐ိုးအင္းေက်းရြာ၊ ထမင္းႏွဲပြဲမွ မွတ္တမ္းတင္စုေပါင္းဓါတ္ပုံမ်ားႏွင့္ ထမင္းႏွဲ(သုိ႔)ထမနဲ႔အေၾကာင္းသိေကာင္းစရာ

ကၽြန္ေတာ္ ၁၃ ရက္ေန႔က မွ႐ိုးအင္းေက်းရြာကိုေရာက္သြားပါတယ္၊ အဲဒီ့မွာ ေက်းရြာဥကၠ႒ႏွင့္ ေကာ္မတီအဖြဲ႕၀င္မ်ား ဦးေဆာင္ၿပီး (၁၅)ႀကိမ္ေျမာက္ ထမင္းႏွဲထိုပြဲကိုစည္းကား သုိက္ၿမိဳက္စြာက်င္းပေနသည္ကို ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ေတြ႕ျမင္ခဲ့ရပါသည္။
 ထမင္းႏွဲပြဲတြင္ တစ္ရြာလုံးရွိ လူႀကီးလူငယ္အားလုံး တက္ညီလက္ညီ စုေပါင္းညီညာစြာ က်င္းပေနၾကၿပီး ထမင္းႏွဲထိုးၿပိဳင္ပြဲကိုက်င္းပခဲ့ပါသည္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔အဖြဲ႕သည္ ေက်းရြာအတြက္မွတ္တမ္းတင္ပုံမ်ားကို တတ္ႏိုင္သည့္ဘက္မွ ကူညီေသာအားျဖင့္ မွတ္တမ္းတင္ဓါတ္ပုံမ်ား႐ိုက္ကူးေပးခဲ့ၾကပါတယ္ခင္ဗ်ား။ ကဲေအာက္မွာၾကည့္လိုက္ပါအုံးခင္ဗ်ာ။ တစ္လက္စတည္း ထမင္းႏွွဲပြဲျဖစ္ေပၚလာရျခင္းအေၾကာင္းကိုလည္း ဗဟုသုတျဖစ္ဖြယ္ တင္ဆက္လုိက္ရပါေသးတယ္ခင္ဗ်ာ.........။














































ထမင္းႏွဲ (ခ) ထမနဲ အေၾကာင္းသိေကာင္းစရာထမနဲ ထိုးနည္းကဗ်ာ

ထမနဲ ထိုးရန္ဖို ့၊ စာခ်ိဳးလို ့မွာခဲ့မယ္။ဲ
တစိတ္ဆန္ သည္ေကာက္ညွွင္းရယ္ႏွင့္ ၊
တပိႆာ ဆီအမွန္သြင္းပါလို ့ ၊
ခ်င္း(ဂ်င္း)ကသံုးဆယ္။
ေျမပဲျဖဴေလွာ္တခြက္မယ္ႏွင့္ ၊
အုန္းသီးဆန္ အတူဖတ္ပါလို ့၊
ႏွမ္းမပ်က္ ဤနည္းႏွယ္ ၊
ေရစင္ၾကယ္ ပထည့္ရိုး ။
လက္ႏွစ္သစ္သာပ ၊ တြက္စစ္ကာခ်ိန္ဆယ္သားရယ္ႏွင့္ ၊
ေရာေႏွာကာ လူအမ်ားတို ့ရယ္ အားသစ္လို ့ထိုး...။


ထမင္းႏွဲသည္ ေကာက္ညွင္းႏွင့္ စီမံျပဳလုပ္ေသာ ျမန္မာတို႔၏ ခ်ိဳဆိမ့္ေမႊးသည့္ စားစရာတစ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ ေကာက္ညွင္းထမင္းကို ထပ္ျပန္တလဲလဲ ေကာ္မ်ား၊ ပတ္စာမ်ား ႏွဲဘိအလား ႏွဲရေသာေၾကာင့္ ထမင္းႏွဲဟုေခၚသည္။ ယင္းကို အရပ္ေဒသလိုက္၍ ယာဂုဟုလည္း ေခၚသည္။ ယာဂုမွာ ပါဠိစကားျဖစ္၍ ျမန္မာလို ဆန္ျပဳတ္ဟု အဓိပၸါယ္ရသည္။ ေကာက္ညွင္း၊ အုန္းသီး၊ ေျမပဲ၊ ဂ်င္း၊ ႏွမ္းဆီႏွင့္ ႏွမ္းႏိုင္ႏိုင္ထည့္ရေသာေၾကာင့္ ႏွမ္းမနဲဟုလည္း ေခၚၾကသည္။

ေကာက္ဦးေပၚခ်ိန္တြင္ ျမန္မာႏိုင္ငံ အႏွံ႔အျပား ေက်းလက္ေတာရြာမ်ား အထိ ထမင္းႏွဲထိုးပြဲမ်ား ဆင္ယင္က်င္းပၾကသည္။ ဆယ့္ႏွစ္လရာသီပြဲေတာ္မ်ားအနက္ တစ္ပြဲ အပါအဝင္ျဖစ္ေသာ ထမင္းႏွဲထိုးပြဲမ်ားကို တပို႔တြဲလဆန္းမွစ၍ လျပည့္ေန႔အထိေသာ ကာလမ်ားအတြင္း ေရွးမင္းအဆက္ဆက္္မွ ဆင္းသက္ကာ အၿမိဳ႕ၿမိဳ႕အရြာရြာတြင္ ့ျခိမ့္ျခိမ့္သဲမွ် က်င္းပၾကသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ “တပို႔တြဲလ၊ ကုံသို႔က်၊ မာဃထြန္းစျမဲ၊ ေပါက္လဲပြင့္တံု၊ ဆူးပန္းငံု၊ မီးပံု ယာဂုပြဲ” ဟု စပ္ဆိုၾကသည္။

ထည့္ေသာပစၥည္းမ်ား အခ်ိန္အဆမွန္၍ အထိုးႏိုင္က ထမင္းႏွဲသည္ အလြန္စားေကာင္းရံုသာမက ရက္ရွည္လည္း အထားခံေသာ အစာျဖစ္သည္။ ထမင္းႏွဲထိုးသည့္အခါ ထည့္သည့္အခ်ိန္အဆမ်ားကို ေအာက္ပါေတးထပ္မ်ိဳးျဖင့္ စပ္ဆိုထားခဲ့ၾကသည္။

‘ကံုရာသီ မာသ၊ သဘာဝရႊင္စြာ။ ထာဝရစဥ္လာ၊ မ်ားသူ ငါခ်ိမ့္သဲ။ ညာဇမၺဳ သာဓုေခၚေအာင္၊ ယာဂုေတာ္ ႀကိဳေဆာင္သည့္ပြဲ။ စားေတာ္ရ ဆန္ေပါက္ဝါ။ ေလးျပည္သာထည့္ျမဲ။ ခ်ိန္ပိႆာလွ်ံၾကည္ရႊဲေအာင္လို႔၊ ႏွမ္းဆီလဲ ထည့္ျပန္။ ေျမပဲဆန္ အ႒သုညငယ္ႏွင့္ ဒြတၱႎသတိလဗီဇံ။ အုန္းသီးစိပ္က်ပ္ဝီသငယ္၊ ေလာနတံ ခ်ိန္သတ္ႏွင့္။ ဂ်င္းႏုဖတ္ သိဂႌမွ်င္ေရႊ၊ သံုးက်ပ္မေသြ၊ နည္းစဥ္ဆက္ သမုေဆြငယ္၊ ဥပေဒ ေမာ္ကြန္းပေလး။’

အထက္ပါေတးထပ္အရ ထမင္းႏွဲတိုးလိုမူ ေကာက္ညွင္းဆန္ေလးျပည္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆး၍ ဆီတစ္ပိႆာကို ဒယ္တြင္ ထည့္ကာ ဂ်င္းသံုးက်ပ္သားႏွင့္ ဆီသတ္္၍ ေကာက္ညွင္းထည့္ ႏွပ္ရသည္။ ေကာက္ညွင္းနပ္္၍ ဆီျပန္ေသာ္ ဖိုမွခ်၍ ေၾကေအာင္ႏွဲရသည္။ ယင္းသို႔ႏွဲရာတြင္ ေယာက္မႏွစ္လက္ႏွင့္ ပြတ္ေခ်သျဖင့္ ေက်သြားေသာ ေကာက္ညွင္းတြင္ ေျမပဲ ၈၀ိ သား၊ ႏွမ္း ၃၂ိ သား၊ အုန္းသီးစိိတ္ ၂၀ိ သား၊ ဆား ၇ိ သား ႏွဲ႔ေအာင္ ထည့္္၍ေမႊလွ်င္ ထမင္းႏွဲ ျဖစ္သည္။

ထမင္းႏွဲသည္ အပူစာခ်ည့္ပါ၍ ဆီႏို္ငေသာ အစာျဖစ္သျဖင့္ အလြန္ခ်မ္းသည့္ တပို႔တြဲလမ်ိဳးတြင္ ထိုးပြဲက်င္းပ၍ စားၾကသည္ဟု ဆုိၾကသည္။ အလြန္ေအး၍ အဆီေျခာက္ခန္းေနခ်ိန္ျဖစ္သျဖင့္ ဆီႏို္င္ေသာ ဤထမင္းႏွဲကို စားသံုးလွ်င္ စိုေျပလာ၍ အပူဓာတ္ရလာသည္ဟု အယူရွိၾကသည္။
ဒီေန႔ အလုပ္မ်ားေနလို႔ ထမနဲ အေၾကာင္းကို ဒီေန႔မွတင္ျဖစ္တာ ခြင့္လႊတ္ပါ။ typing ျပန္ရိုက္တာမို႔ နည္းနည္း အခ်ိန္ေပးရလုိ႔ပါ။
admin - ခ်မ္ေျမ့

No comments:

Post a Comment